tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Ferritin Normal Değeri Nedir, Kaç Olursa Tehlikelidir?

23 Nisan 2022
670 kez görüntülendi
Ferritin Normal Değeri Nedir, Kaç Olursa Tehlikelidir?

Ferritin normal değeri nedir sorusunun cevabı önemli olmakla birlikte uzman görüşünün gerekli olduğu da unutulmamalıdır. Ferritin kabaca vücudun içerisinde demirin temel formu olarak depolama işlevini görür. Yapı olarak iste protein içerir. Dışarıdan alınan demirin direkt olarak saklanma durumu olmadığından demiri zararsız bir şekilde depolar. Oysa ki demirle doğrudan doğruya ilintili olan ferritin kişide demir eksikliğinin bulunup bulunmadığı konusunu açıklığa kavuşmasına yardımcı olur. Ferritin normal değeri nedir sorusunun cevabı da doğrudan olarak demir ile ilişkilidir. İşte bu miktarları öğrenmek için hekimler tarafından ferritin testi yapılmaktadır. Böylelikle kişide demir eksikliği rahatsızlığı olup olmadığı tespit edilebilir. Aynı zamanda vücuttaki ferritin miktarı da ölçülmüş olur.

Ferritin Değeri Ne Zaman Tehlikelidir?

Kandaki ferritin miktarının tehlikeli olmadığı yani hekimler tarafından doğal aralık kabuk edilen değerler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu değer cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hekimler tarafından normal aralık olarak kabul gören değerler tepe noktası olarak kadınlarda çok daha azdır. Minimum değer 20 nanogramken tepe maksimum değer ise 200 nanogramdır. Erkeklerde ise minimum değer kadınlar ile aynı iken maksimum değer 500 nanogramdır. Arada oluşan bu kayda değer fark kadınlar her ay düzenli olarak yaşadıkları adet kanamalarıdır. Bahsettiğimiz değerlerin dışına çıkılan bir durum ile karşılaşılır ise ferritin miktarı tehlikeli bir hal almaktadır. Hem yüksek hem de düşük olması çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Ferritin normal değeri nedir dendiğinde genel itibariyle olağan Aralık bahsi geçtiği değerlerdir.

Ferritin Normal Değeri Etkileyen Faktörler

Birçok hastalığa davetiye çıkaran zararlı maddelerin kullanımı yani sigara ve alkol tüketimi, bunun yanında obezite tetikleyici faktörlerden olabilmektedir. Yanı sıra genetik faktörler de ferritinin miktarı sonucu oluşabilecek rahatsızlıkların temel sebeplerinden biridir. Genel olarak faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Lösemi
  • Hepatit C
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Diyabet (tip 2)
  • Hipertiroidizm
  • Kan transfüzyonu
  • Demir zehirlenmesi
  • Bazı kan hastalıkları ve anemiler rahatsızlığın nedenlerinin bir kısmını oluşturmaktadır.

Ferritin Değerinin Yüksek Olması

Kandaki ferritin miktarının olması gereken değerden yüksek olması kişide çeşitli olumsuzluklar meydana getirir. Başta bu durum kişinin  cinsel isteğini, libidosunu ciddi manada düşürmektedir. Böylece kişinin aile yaşantısı olumsuz etkilenir ve bireyin kalp ve damar sağlığı tehdit altına girebilir. Yorgunluk, halsizlik hali gözle görülen etkilerdendir.

Ferritin Değerinin Düşük Olması

Kandaki ferritin miktarının olması gereken değerden çok düşük olması ise halk arasında yaygın bilinen adıyla demir eksikliği. Bunun sebeplerinden bazıları aşırı derecede kafein yani çay kahve tüketimi, düzensiz ve sağlıksız beslenme, sık doğum gerçekleştirme, kan kaybı ve ağır geçirilen adet dönemleridir. Demir eksikliğinde yani ferritin değerinin düşük olması aynı yüksek olması durumundaki gibi halsizlik hali, iştahsızlık, odaklanma sorunu, cilt sorunu gibi sonuçlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Ferritin normal değeri nedir şeklinde yöneltilen soruya bahsettiğimiz biçimde açıklama getirebiliriz.

Bir diğer makalemiz olan En Sağlıklı Yağlar Nelerdir? Sağlıklı Yağ Kaynakları makalemiz de ilginizi çekecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?