tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bankaların Pos Cihazı Komisyon Oranları Nasıl Belirlenir?

27 Mart 2022
4.520 kez görüntülendi
Bankaların Pos Cihazı Komisyon Oranları Nasıl Belirlenir?

Günümüzde artık her işletmede karşımıza çıkan POS cihazı işletmeler için bankalara verilen çeşitli oranlarda komisyonlarla kullanabildikleri büyük bir kolaylık sağlar. İlk olarak POS cihazı komisyon oranları nasıl belirleniyor, POS cihazı komisyon oranlarının nasıl hesaplanabileceğine ve sanal POS’ların fiziki Pos cihazlarına göre faydalarına değineceğimiz yazımız

POS cihazı komisyon oranları, Merkez Bankası tarafından 2020/4 sayılı Bankaların POS cihazı komisyon oranlarını nasıl belirleyeceğine dair tebliğ ile Bankaların POS cihazları ya da Sanal POS ile gerçekleşen kart işlemlerine uygulanacak komisyonoranları için bir üst limit belirlenmiştir. Ancak bu limitler çeşitli gün ve aralıklarda güncellenerek Merkez Bankası tarafından  Azami Komisyon Oranları başlıklı bağlantıda yayınlanmaktadır.

Pos Cihazı Komisyon Oranları Nasıl Hesaplanır?

Özellikle POS cihazı komisyon oranlarının nasıl hesaplanır sorusunun cevabını kısa ve somut olarak aşağıda bulabilirsiniz.

Banka POS cihazı komisyon oranı hesaplamalarını tek çekim işlem ve taksitli çekim işlemi için iki farklı örnekle açıklamak gerekirse;

Tek çekim işlemi için komisyon oranı hesaplama

İşlem Tutarı (KDV Dahil)        : 100 TL

Komisyon Oranı BSMV Dahil : %0,91 

Vade                                       : Ertesi gün

Ödül / Puan kesintisi              : %0 

100 TL X %0,91= 0,91 TL – komisyon kesintisi

100 TL – 0,91 TL= 98,9 TL

Bu hesaplamayla görüleceği gibi POS cihazı komisyon oranı hesaplaması tek çekim KDV dahil 100 TL. Bu tutardakii işlemin ertesi günü POS kullanıcısı işletmenin hesabına geçen tutarı 98,9 TL olacaktır.

Taksitli çekim işlemi için komisyon maliyeti hesaplama

İşlem Tutarı (KDV Dahil): 100 TL

5 Taksit için Komisyon Oranı BSMV Dahil: %4,72 

Vade: Ertesi gün

Ödül / Puan kesintisi BSMV Dahil: %1 

Komisyon kesintisi: 100 TL X %4,72= 4,72 TL

Ödül / puan kesintisi: 100 TL X %1= 1 TL

100 TL – 4,72 TL – 1 TL= 94,29 TL

Bu hesaplamayla görüleceği gibi POS cihazı komisyon oranı hesaplaması taksitli çekim KDV dahil 100 TL. Bu tutardaki işlemin ertesi günü POS kullanıcısı işletmenin hesabına geçen tutarı 94,29 TL olacaktır.

Önemli not:

  • X Bankası, X markalı kartları için %1 oranında komisyon uygular. Y Bankasının kartları için de daha %1,5 oranında komisyon uygulayabilir. Bankaların bu tutumunun farkında olup her kartı bankasının POS’u ile işlem yapmaya dikkat edilmesi karlılığı artıracaktır.

En iyi yazar kasa pos cihazı modellerine göz atabilirsiniz.

POS Çeşitleri Nelerdir? Aralarında Komisyon Farkı Var mıdır?

Pos Çeşitleri

POS Cihazları ya da Sanal POS’lar işletme sahiplerine ve müşterilere çok sayıda kolaylık sunar. Özellikle nakit para kullanma zorunluluğu olmadan banka kartları, kredi kartları ve eğer tanımlı ise akıllı telefonlar ile bile ödeme yapabilmeye ve ödeme alabilmeye fırsat tanır. POS’lar yalnızca POS cihazları ya da Sanal POS olarak iki çeşit değildir. Ancak kullanılan yere ve kullanım ihtiyacına göre farklı çeşitleri vardır. Mobil POS, masaüstü POS, temassız POS, EFT POS ve yazar kasa POS gibi çeşitleri mevcuttur. Pos çeşitleri konusunda bu makaleden bilgi alabilirsiniz.

POS Cihazı ve Sanal POS Komisyon Farkı

Özellikle sanal POS komisyon oranları ile POS cihazı komisyon oranları işletmenin çalıştığı bankaya göre değişir. Ayrıca POS cihazları ile Sanal POS komisyon oranlarına bakıldığında oransal olarak her iki POS çeşidi arasında büyük rakamsal farklar görünmez. Özellikle sanal POS kullanan işletmeler için POS cihazlarına göre birtakım ayrıcalıklar söz konusu olabilmektedir. Sanal POS kullanan işletmelerin satış ve tahsilatı hepsi dijital ortamda olacaktır. Bu nedenle saat ve gün beklemeden 7 gün 24 saat ödeme alabilmeleri mümkündür. Ayrıca Sanal POS kullanan işletmelerin siparişler ve tahsilatların detaylarına daha rahat ulaşır. Raporlama ve takip kabiliyetini en üst düzeyde tutmuş olur. Buna ek olarak Sanal POS kullanan işletmelerin çalıştıkları bankayla anlaşmalarına bağlı olarak POS cihazları kullanırken karşılaşılan gereksiz komisyon ödemeden verimli komisyon oranları ile ödeme imkânı tanıyarak yıllık kullanım ücreti külfetinden kaçınılmış olur.

Ancak bankaların POS cihazı ve Sanal POS kullanan işletmelere uyguladığı komisyon oranlarına değinmeye çalıştığımız makalemizde; müşteriler için büyük kolaylıklar sunar ve nakit taşıma yükünü ortadan kaldırır. Bazen kartla bazen telefonla ödeme imkanı sağlar. Özellikle hayatın para harcama bölümünü basitleştirir. Diğer taraftan işletmeler için daha teknik boyutta işletmenin erişilebilirliğini ve daha fazla ödeme alma alternatifi sunmasını sağlar. Tabi ki bu kazançların bir bedeli olarak da çalışılan bankaya belirli oranlarda komisyon öder. Müşterileri için kardan feragat eden bir pozisyonda görülmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM

  1. Engi̇n dedi ki:

    Merhaba, makaleyi okudum ve bilgi için teşekkürler. Ancak, pos cihazı komisyon oranlarının belirlenmesinde diğer etkenler nelerdir? Bu makalede bunun hakkında daha fazla bilgi bulabilir miyim?

    1. admin dedi ki:

      Merhaba Engin bey. Sitemizi takip edin zamanla güncel farklı bilgiler de girilecektir

  2. Fi̇kri̇ dedi ki:

    Makalede bahsedilen bankaların pos cihazı komisyon oranları nasıl belirlenir konusu gerçekten ilginç. Bankaların müşteri profiline göre bu oranları değiştirdiğini düşünüyorum. Sizce bu oranlar hangi faktörlere bağlı olarak belirleniyor?

    1. admin dedi ki:

      Fikri bey tabiki müşterilerin portföyüne göre farklı oranlar tespit edilebilir. Bu makalemizdeki veriler standar verilerdir. Banka müşteriye göre özel oranlar belirleyebilmektedir.

  3. Mustafa Ali̇ dedi ki:

    Merhaba, makalenizi ilgiyle okudum ve gerçekten bilgilendirici buldum. Bankaların pos cihazı komisyon oranlarının nasıl belirlendiğini merak ediyorum. Dosya masrafı, işlem tutarı, hizmet kalitesi gibi faktörler mi etkiliyor? Teşekkürler!

    1. admin dedi ki:

      Merhaba Mustafa bey sitemizi takip edin güncel bilgiler gelmeye devam edecektir

  4. Emi̇ne dedi ki:

    Makalenizde pos cihazı ve sanal pos komisyon farkını açıklamanız gerçekten çok bilgilendirici oldu. Ancak, farklı pos çeşitlerini ve aralarında var olan komisyon farkını da detaylı bir şekilde anlattığınız bir başka makale yayınlayabilir misiniz? Merak ettiğim bir konu bu. Teşekkürler!

    1. admin dedi ki:

      Merhaba Emine hanım. pos çeşitleri makalemizden geniş bilgi alabilirsiniz.

  5. İbrahi̇m dedi ki:

    Merhabalar, yazınızda POS cihazı ve sanal POS arasındaki komisyon farkından bahsetmişsiniz. Acaba bu farkın sebebi nedir? Ayrıca, bu farkın tüketicilere nasıl bir etkisi oluyor? Makalenizi keyifle okudum, teşekkürler!

  6. Ceyda dedi ki:

    Makaledeki konuya farklı bir açıdan yaklaşmışsınız, teşekkürler! Ancak pos cihazı komisyon oranlarının nasıl hesaplandığı hakkında daha fazla detay verebilir misiniz? Hesaplama yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorum.

    1. admin dedi ki:

      Ceyda hanım sitemizi takipte kalın zamanla güncel bilgiler eklenecektir.

  7. Emre dedi ki:

    Makalede bahsedilen pos cihazlarının komisyon oranlarının nasıl hesaplandığı hakkında daha fazla bilgi bulabileceğimiz bir kaynak önerebilir misiniz?

    1. admin dedi ki:

      Emre bey bu makalede gerekli bilgiler verildi. Sitemizi takip edin güncel makaleler eklenecektir.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?