tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Adıyaman Tarihi, Kültürü ve Adıyaman’da Gezilecek Yerler

02 Nisan 2022
2.162 kez görüntülendi
Adıyaman Tarihi, Kültürü ve Adıyaman’da Gezilecek Yerler

Adıyaman Orta Fırat bölgesinde M.Ö. 4000’li yıllara kadar dayanan kadim bir tarihe sahip illerimizden birisidir. Tarihi ve doğal güzellikleri, zengin kültürü ve gastronomisi ile Adıyaman’da gezilecek yerler oldukça fazladır.

Tahmini olarak bilinen 6.000 yıllık tarihi dolayısıyla Hitit, Babil, Pers ve Asur gibi medeniyetlerin merkezi haline gelen Adıyaman, onlarca medeniyetin egemenliğinde kaldığı dönemden birçok izleri hala taşıyor

Adıyaman Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin güzide şehri Adıyaman, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu arasında kilit şehir olduğundan ticaret ve ulaşım alanında bir hayli gelişmiş bir şehirimizdir. Fırat Nehri’nin kıyısında olmasından dolayı oldukça verimli tarım arazilerine sahiptir. Bundan dolayı bölgede Antep fıstığı, pamuk, pirinç, buğday, arpa, nohut, tütün, ve karpuz gibi birçok ürün yetiştiriliyor. Bunun yanında Adıyaman dünya mirasına girmiş yapılar bakımından zengin bir bölge olduğundan her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Kaç günde gezilir: Adıyaman’ı hafta sonu tatilinde 1-2 gün içinde gezebilirsiniz. Fakat müze ve kültür merkezlerinde uzunca zaman geçirmeyi seviyorsanız seyahatinize ek olarak 1 gün daha eklemenizi öneririz.

Adıyaman’a ne zaman gidilir: Adıyaman’ın büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu bölgesinde olduğundan gezmek için en uygun zaman, sıcakların biraz daha azaldığı ve soğukların da tam gelmediği Eylül-Ekim aylarıdır.

Müze ve turistik mekanlara giriş: Türkiye’de kültür ve turizm bakanlığı bünyesinde meydana çıkan Müzekart ve Müzekart ile Adıyaman’daki birçok mekana giriş sağlayabilirsiniz.

Adana’da ne yenir: Adıyaman’da öncelikle Adıyaman Çiğköftesi ardından da Besni Tavası, Buhara Pilavı, İçli Köfte ve kavurmalı hitap gibi birçok lezzetle karşılaşırsınız.

Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman’a Türkiye’nin ve birçok noktasından ulaşmak mümkündür. Ulaşım demiryolu, havayolu, denizyolu (Feribot) ve karayolu ile gerçekleşiyor.

Uçak ile Adıyaman’a gitmek: Türkiye’nin birçok farklı noktasından aktarmalı veya aktarmasız birçok uçak bulunmaktadır. Adıyaman havalimanı ile şehir merkezi arasında 24 kilometre mesafe bulunmaktadır. Bu mesafeyi taksi, özel araç ya da havalimanından kalkan otobüsler ile gidebilirsiniz.

Otobüs ile Adıyaman’a gitmek: Neredeyse tüm illerimizden Adıyaman’a otobüs ile ulaşmak mümkündür. Özellikle Adıyaman’ın komşu şehirlerinden otobüs seferleri daha sıktır.

Tren ile Adıyaman’a gitmek: Adıyaman’a tren hattı Adıyaman-Elazığ, Elazığ-Adıyaman arasında olmaktadır. Tren Adıyaman’a en yakın 63 kilometrelik mesafede bulunan Gölbaşı istasyonunda durmaktadır. Bu noktadan itibaren şehir merkezine minibüs, otobüs ya da taksi gibi seçenekler tercih edebilirsiniz.

Feribot ile Adıyaman’a gitmek: Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı Güzelsu Köyü – Siverek ilçesi arasında feribot seferleri bulunmaktadır.

Adıyaman’a Ne Zaman Gidilir?

Toros Dağları şehrin merkezinde yer alıp şehiri böldüğü için şehrin kuzeyi ve güneyinde bulunan ilkim özellikleri kimi zaman farklılık gösteriyor. Kuzey kesimi kışları yağışlı ve soğuk olmakla birlikte yazları kurak ve serin olur. Güney kesim ise kışları ılık ve yağışlı yazları ise kurak ve sıcak olur. Aynı zamanda şehir  bazı zamanlar Akdeniz ilkimi ve bitki örtüsüne rastlanır. Şehrin Atatürk Baraj Gölü tarafına bakan kısmında havada yumuşamalar oluşur. Yani Adıyaman gezilecekse mayıs-eylül ayları arasında ziyaret etmekte fayda var.

Adıyaman’da Gezilecek Yerler

Adıyaman, binlerce yıllık kadim bir tarihe sahip olduğundan dolayı özellikle tarihi ve kültürel gezi noktaları bir hayli fazladır. Diğer taraftan gezi rotanızı anıtlar, mağaralar, müzeler, camiler, köprüler ve doğal güzellikleri olarak birçok bölüme ayırabilirsiniz. Adıyaman’da gezilecek yerler birbirinden bağımsız noktada oldukları için çoğu nokta arasında yol için vaktinizin birçoğunu harcayabilirsiniz.

Özellikle Adıyaman’da gezeceğiniz yerleri kısa bir paragrafta özetleyecek olursak en başta UNESCO Dünya Miras Listesi içerisinde yer alan Nemrut Dağı, Nemrut’un girişinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Komagene ile akla kazınan Arsamia Ören Yeri, uzun bir tarihi olan Turuş ve Hayradan Kaya Mezarları, Besni Ulu Cami, Kahta Çayı’nı selamlayan Cendere Köprüsü, ve Atatürk Barajı en önemli noktalardan birçoğudur.

Adıyaman’da Gezilecek Yerler Listesi

  1. Nemrut Dağı
  2. Karakuş Tümülüsü
  3. Arsamia Ören Yeri
  4. Haydaran Kaya Mezarı
  5. Turuş Kaya Mezarı
  6. Besni Ulu Cami
  7. Cendere Köprüsü
  8. Yeni Kale
  9. Perre Antik Kenti
  10. Keleş Konağı
  11. Oturakçı Pazarı
  12. Palanlı Mağarası
  13. Çelikhan İçmesi
  14. Gerger Kalesi
  15. Eski Besni Harabeleri

Adıyaman’ın Yemek Kültürü

Adıyaman birçok Anadolu ilimiz gibi yemek kültürünün baş köşesinde et ve sebze ürünleri yer alır. Özellikle Adıyaman’da yemek sofralarında baharat olarak kullanılan yarpuz mancası (Nane benzeri) ve pirpirim gibi ot çeşitleri bulunmaktadır. Diğer taraftan Adıyaman, daha çok çiğköftesi ile ün yapmış olan bir şehrimizdir. Aynı zamanda çiğköfte kadar lezzetli ana yemek isterseniz, ebuzer giffarikebabı (Soğan ve köfte birleşimidir) dövmeç (Patlıcandan yapılır), besni tavası ( Kuşbaşı et ve patlıcanın birleşimi ile olur), basallav (Kırmızı et, nohut ve bulgur ile hazırlanır), buhara pilavı, kavurmalı hıtap, tevenk sarması oldukça meşhurdur. Tatlı olarak şillik, kesme, burma, tene, top gibi birçok tatlı çeşidi bulunmaktadır.

Adıyaman’da Alışveriş

Özellikle Adıyaman’da geleneksel, küçük butiklerin ve işletmelerin olduğu bölgede alışveriş yapabilirsiniz. İlk uğrayacağınız nokta Kapcami Mahallesi’nde bulunan Oturakçı Pazarı olmalıdır. Adıyaman Oturakçı Pazarı’ndan Pişinik ve Alikan halıları, kilim, minyatürler, nakış ve el işlemeleri gibi birçok eşya alabilirsiniz. Bununla birlikte Besni ilçesinde bulunan Şire Pazarı’nı da gezmenizde fayda vardır. Bu pazarda ise daha çok Besni üzümü, muskası ve pestili gibi yöresel yiyecekler ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Adıyaman’daki Festivaller

Böylesine bir tarihe sahip Adıyaman’da birçok festival insanlara neşe katar.

Uluslar arası Nemrut-Kommagene Festivali: Nemrut ve Kahta bölgelerinde her yıl 25-27 Haziran arasında gerçekleştirilen eğlence festivallerindendir. Festivalde arkeoloji konferansı, konserler ve Kral Antiochos’un hayatının canlandırılması oynanır. Aynı zamanda balon, motorlu yamaç paraşütü ve su sporları vazgeçmesi mümkün olmayan eğlencelerdir.

Adıyaman Arsemia Müzik Festivali: Adıyaman şehir merkezinde her yıl haziran ayında belediye ve bazı yardımcı dernekler tarafından gerçekleştirilen müzik festivalidir.

Eğitim ve Kültür Festivali:  Adıyaman’ın Besni ilçesinde yer alan festival her yıl Eylül ayında gerçekleşir. Festival “Dünya’nın İlk ve Tek Eğitim Bayramı” olma özelliği taşır.

Adıyaman’ın Yöresel Kültürü

Geleneksel Giyim

Özellikle kıl kumaştan yapılan şalvar, aba ismi verilen ceket ve yakasız gömlekleri meşhurdur. Ayaklarına yemeni ve çorap giyerler.  Şalvarın üzerine “Fillik Kuşak” ismi verilen kumaş sararlar.

Geleneksel El Sanatları

Adıyaman yöresinin meşhur el sanatları yazma ve kanaviçedir. Özellikle köşkerlik ismi verilen yemenicilik ise yok olmaya yüz tutmuştur. Bunların dışında halı, kilim, hurç ve heybe yapılmaktadır.

Türküler, Ozanlar Halk Oyunları

  • Adıyaman Halayı
  • Anayurdum
  • Bir Mektup Yazdım
  • Bu Devran
  • Durnalar Dizi Dizi
  • Eyvanına Vardım
  • Gel Gülüm gel Canım
  • Hezal
  • Nemrut Dağı
  • Yol Ver Fırat
  • Ağırlama Oyunu
  • Hızlı Üçleme Oyunu
  • Goftan Oyunu
  • Çep Oyunu
  • İki Ayak Oyunu
  • Düz Oyun
  • Hasat Oyunu

Adıyaman’da Yapılacaklar Listesi

  1. Nemrut Dağına çıkmak.
  2. Perre Antik kentini, Karakuş tümülüsünü ve Arsamia ören yerini ziyaret etmek.
  3. Oturakçı Pazarında bölgeye has hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.
  4. Adıyaman’a özgü çiğköfteden yemek.

Doğu Ekspresi hakkındaki makalemiz de ilginizi çekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?