
Açık kalp ameliyatı, kalp ameliyatları arasından bilinen en eski ameliyat olmakla birlikte, en fazla kullanılan ameliyat yöntemi arasında yerini almaktadır.
Açık kalp ameliyatı, birçok pratik alternatifleri ortaya çıkmış olsa da bazı hastalar için çok ciddi sorunlara yol açabileceğinden dolayı yapılması zaruri bir ameliyat yöntemidir. Bu yazımızda açık kalp ameliyatının ne olduğu, nasıl yapıldığı kısaca işleyeceğiz. Açık kalp ameliyatı hangi hastalıklarda uygulandığı, risklerinin neler olduğu hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğinin bütün ayrıntılarını sizler için değerledik.
Açık kalp Ameliyatı Nedir?
Açık kalp ameliyatı, operasyon geçiren hastanın göğüs kemiği kesilir. Akciğer ve kalbi koruyabilecek çeşitli teknik cihazlar kullanılarak gerçekleştirilen ameliyat yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Kalp sağlığının insan hayatının devamı açısından ne kadar elzem bir organ olduğu bilinmektedir. Kalpte yaşanacak herhangi bir rahatsızlık durumunda insanın genel sağlık durumunun da bozulacağı kalp cerrahileri tarafından sıkça vurgulanan konulardan biridir. Dolayısıyla kalpte yaşanan her hangi bir sorunun insan sağlığını orta ve uzun vadede tehdit eder. Hhatta bazı durumlarda insanların ölümlerine yol açabileceği bilinmektedir. Bundan ötürü diğer bütün rahatsızlıklarda olduğu gibi kalpte de yaşanacak rahatsızlıklarda, kalp hekimlerine görünerek gerekli tedbirlerin alınmasını kişinin sağlığı açısından yerinde bir davranış olacaktır.
Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık kalp ameliyat sürecinin ilk aşaması, hasta tanı ve tetkik sürecinden geçer. Hastanın genel sağlık durumu muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir. Operasyondan 24 saat önce hastanın yatış işlemleri tamamlanır. Operasyon için gerekli olan bütün tedbirleri aldıktan sonra hastanın göğüs kemiği kesilir. Akciğer ve kalbin stabilize bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için çeşitli teknik cihazlar kullanılarak yapılan bir ameliyat yöntemidir.
Hangi Hastalıklarda uygulanır?
Açık kalp ameliyatının uygulandığı hastalıklar, bu operasyon günümüzde en çok koroner arter hastalıkların tedavi sürecinde uygulanan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra bazı hastalıkların tedavi süreçlerinde de uygulanmaktadır. Bunlar;
- Kalp ritim problemlerinin tedavisinde,
- Kalpte bulunan deliklerin tedavisinde,
- Doğumsal kalp problemlerin tedavisinde,
- Kalp kapaklarında bulunan darlık ve kalp yetmezliği problemlerinin tedavisinde,
- Büyük atardamarların deformasyona uğraması, balonlaşması veya yırtılması problemlerinin tedavisinde ve
- Kalpte tespit edilen tümörlerin çıkarılmasında uygulanmaktadır.
Açık Kalp Ameliyat Riskleri Nelerdir?
Açık kalp ameliyatının en belirgin risklerinden birisi hastanın iltihap kapmasıdır. Bundan dolayı operasyon geçiren hastanın ortalama 4 ile 5 gün arasında ziyaretçi kabul edilmemesi gerekir. Hatta mümkün olduğu sürece iltihap ve diğer hastalıklardan korunabilmesi açısından maske takılması gerekir. Bu durum hastanın iyileşme sürecini kısaltacaktır.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Açık kalp ameliyat sonrası operasyon geçiren hastalar hemşireler vasıtasıyla yoğun bakım ünitesine alınmaktadır. Hemşireler, doktorun direktifleri ile alanında teorik ve pratikte yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Hastanın sağlığı ile ilgili oluşacak risk faktörlerini doğru ve etkin bir şekilde yönetmelidir. Daha sonra alanında uzman doktorlar tarafından verilen tavsiyelerin yerine getirilmesi gerekecektir. Operasyon sonrası doktorlar tarafından verilen tavsiyelerin bazıları aşağıda verilmiştir. Bunlar;
- Hastalar genelde 1-3 gün arasında yoğun bakımda alınır. Ancak bu süre doktorun gerek gördüğünde direktifleri ile değişir.
- Hastalar beslenme konularına dikkat etmeli, sağlıklı ve düzenli beslenmeleri gerekmektedir.
- Hastanın stres ve sıkıntıdan uzak durması gerekir.
- Operasyonun üzerinden 96 saat gibi bir süre geçtikten sonra hastanın yarası kontrol edilir. Hasta duş alacak durumda ise duş alır.
- Halsizlik ve baş dönmesi olması normaldir o yüzden hasta kendisin yormamalıdır.
- Ameliyat sonrası ilk 8 hafta hastanın yoğun bir iş yapmaması, ağır bir şey kaldırmaması gerekir.
- Hasta uyku problemleri yaşarsa gerektiği takdirde bu konuda uzman birinden yardım alır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN