tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Menenjit Hastalığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?



27 Mart 2022
578 kez görüntülendi
Menenjit Hastalığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Menenjit hastalığı, omurilik ve beyin çevresinde yer alan zarların iltihaplanması ile ortaya çıkan bulaşıcı ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

Menenjit hastalığı, bakterilerden dolayı oluşan bir hastalıktır. Oluşmasına neden olan başlıca bakteriler, Listeria, Viral Menenjitler, Pnömokoklardır. Hastalık, hapşırma, öksürme ve hava yoluyla insanlara bulaşır. Tedavi edilmediğinde işitme kaybı, beyin hasarı gibi ciddi hasarlara neden olur.

Menenjit Nedir?

Menenjit, 1805 yılında tanımlanan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hayati risk taşıdığı bilinen hastalık, daha çok çocuklarda meydana gelir. En sık görülen yaş aralığı ise 0-1 yaş aralığıdır. Menenjitin belirtileri klasik bulgular olduğu için şüphe eşiği düşük tutularak tanı konulmaktadır. Hastalığın üç türü vardır ve türlerine göre belirtileri değişiklik gösterir.

Bakteriyel Menenjit: En tehlikeli menenjit hastalığıdır. Ağır bir enfeksiyon seyreder, bulaşma riski yüksektir.

Viral Menenjit: Bakteriyel menenjite göre daha hafif seyreder. Bulaşma riski daha düşüktür. Belirtileri daha hafiftir.

Mantar Menenjit: Menenjitin en az görülen türüdür. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkar.

Özellikle menenjit türlerine göre izlenmesi gereken tedavi süreçleri değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda hastalığın belirtileri de türlerine göre değişiklik gösterebilir. Menenjitin ortaya çıkmasına neden olan başlıca etken, omurilik ve beyin çevresindeki zarın iltihaplanmasıdır.

Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Menenjit belirtileri, birçok hastalıkta görülen klasik bulgulardır. Bu nedenle doktorlar, belirtilerin görüldüğü çocuklarda şüphe eşiğini düşük tutar. Menenjit tanısı konması için ciddi belirtiler görülmesine gerek yoktur. Hastalığın ortaya çıkardığı başlıca belirtiler şunlardır:

  • Bulantı ve kusma
  • Bağ ağrısı
  • Ateş
  • Işığa hassasiyet
  • Ensede sertleşme
  • Havale

Menenjit Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle menenjit, ciddi bir hastalık olsa da tedavi edilmesi mümkündür. Menenjit hastalığı sebebi ile ortaya çıkan başlıca belirtiler vardır. Bu belirtilerin görüldüğü çocukların mutlaka sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Menenjit belirtileri görülen çocuklara kan tetkikleri yapılır. Şüpheli olması halinde beyin omurilik sıvısı incelenir. Laboratuvarda inceleme yapıldıktan sonra hastalığa neden olan esas bakteri tipi belli olur.

Menenjit tedavisi için geç kalınmamalı, erken teşhis edilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde hastalık kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Özellikle erken teşhis edildiğinde hiçbir hasar bırakmadan hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Menenjit hastalığının tedavisinde genellikle ilaç tedavisi alınması gerekir. Menenjit ilacı düzenli olarak, doktorun tavsiye ettiği süre boyunca kullanılmalıdır. Hastalığın ağır seyretmesi, solunum sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bu durumda doktor kontrolünde, ileri solunum desteği sağlanmaktadır.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit, kabakulak ve suçiçeği virüs hastalıkları ile birlikte ortaya çıkar. Aşısız çocuklarda görülme riski yüksektir. Sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre hastalıklarının bir sonucu olarak da menenjit hastalığı ortaya çıkar. Aynı zamanda bulaşıcı bir hastalıktır, hava yoluyla hastalık kapılması mümkündür.

Özellikle menenjit ciddi bir hastalık olduğu için 1900’lü yıllardan bu yana kalıcı tedavi yöntemleri üzerinde çalışılmaktadır. Ayrıca menenjit hastalığına karşı koruyuculuk sağlayan farklı aşılar geliştirilmiştir. Menenjit aşıları hakkında bilgileri, uzman hekimlerden öğrenmelisiniz. Uzman hekimlerin tavsiyeleri doğrultusunda aşısı olan bir hastalıktır.

Menenjit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Menenjit genellikle 0-1 yaş grubu hastalığı olsa da farklı yaş gruplarında da ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri kusma, ateş ve baş ağrısıdır. Tedavi olmadığı takdirde yüksek ateş, havaleye sebep olur. Aynı zamanda bilinç bulanıklığı belirtisi, uzun vadede öğrenme güçlüğü yaşanmasına neden olmaktadır.

Menenjit tedavisi aksadığında ortaya çıkacak başlıca hasarlar; beyin hasarı, işitme kaybı, öğrenme güçlüğüdür. Ciddi yan etkileri olduğu için menenjit hastalığı ölüme sebep olabilir. Belirtilerinden sadece bir tanesi mevcutsa dahi sağlık kontrollerine mutlaka gidin ve tedavisini alın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?