
Mobilyalara döşeme yapılmadan önce ilk olarak döşemenin kumaş türü belirlenir. Döşemelik kumaş da pek çok açıdan avantajlı olduğu için rahat bir şekilde yaşamak isteyenlerin tercihlerinden biridir. Döşeme kumaşlar çeşitliliği açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bununla beraber döşemelik kumaş denildiği zaman en çok suni deri, deri, ipek, nubuk, şönil, keten ve kadife gibi kumaşlar tercih edilmektedir.
Döşemelik Kumaş Nedir?
Dokuma ya da örme gibi çeşitli üretim teknikleri ile imal edilen döşemelik kumaşlar tamamen kişinin tercihine göre çeşitlendirebilmektedir. Üretim açısından ‘koruyucu kaplama kumaş’ olarak da adlandırılabilmektedir. Üretiminde yün, akrilik ve polyester gibi tekstil materyalleri kullanılır. Genel olarak araç ve ev tekstilinde kullanılsa da çok daha geniş bir kullanım alanlarına da sahiptir.
Döşemelik kumaşların özellikleri kullanım niteliklerine, üretim sürecine ve amaçlarına yönelik olarak değişir. Kumaşların kalitesi de dokuma ipliğinin işçiliğine ve türüne bağlı olarak değişiyor. Seçilmiş olan döşeme kumaşın hangi mobilyada çok daha iyi duracağı oldukça önemlidir. Aynı zamanda mobilyaların hangi alanda kullanılacağı da yapımı esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında büyük önem taşır. Zevk ve ihtiyaçlara yönelik olarak şönil, ipek, süet, keten, nubuk ya da kadife kumaşlardan elde edilebilmektedir.
Döşemelik Nasıl Olur?
Birden fazla kumaş türünden elde edilebilen koltuk döşemelik kumaş bu anlamda tamamen kişilerin isteklerine göre çeşitlendirebiliyor. Döşemelik kumaş yıpranmalara karşı oldukça büyük direnç gösterir. Bu anlamda kişiler de yıpranmayacak kumaşları tercih etmektedir. İpliğin içeriği ise tamamen kumaşın kalitesine göre belirlenmektedir.
Pek çok kişi döşemelik kumaş tercih ederken leke geçirmez özellikte olmasına ayrıca özen gösteriyor. Çünkü hayatın pek çok döneminde kullanılan bilen bu döşemeli kumaşlar çeşitli sebeplerden dolayı lekelenebiliyor. Bununla beraber herhangi bir leke ya da kirlenmeye maruz kaldığında seçilmiş olan kumaşın yıkanabilir olmasına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda yıkanabilen kumaşların çekme riski de hesaba katılmalıdır. Bu nedenle kişilerin daha çok sık dokunmuş döşeme kumaşlarını tercih ettiği görülüyor. Çünkü diğer kumaşlar göre çok daha kolay bir şekilde temizlenebilmektedir.
Döşemelik Kumaş Terletir mi?
Farklı çeşitleri olan döşemelik kumaşların terletip terletmediği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Döşemelik akrilik kumaş bu kumaş türlerinden en çok tercih edilen olarak söylenebilir. Dokusu ve yumuşaklığı sebebiyle kadife olan kumaşlar genel olarak daha çok tercih edilse de sıcak havalarda cilt üzerinde terletme gibi bir dezavantaja sahiptir. Aynı zamanda döşeme için seçilmiş olan kanvas türü olan kumaşlar da diğerlerine göre çok daha zor temizlenebilmektedir. Nubuk, deri ya da suni deri gibi döşeme kumaşları da özellikle yaz aylarında pişik ve terleme gibi durumlara neden oluyor. Kişiler terletmeyen bir döşeme kumaş arıyorsa mutlaka şönil, keten ya da ipek kumaşları tercih etmelidir. Branda kumaş özellikleri başlıklı makalemizi de okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Döşemelik Kumaş Özellikleri
Renk çeşitliliği açısından çok geniş bir skalaya sahip olduğu için kişiler istediği kumaş türünde ve renkte döşemelik kumaş satın alabilir. Aynı zamanda hacimli ve yumuşak olan kadife kumaşlar da tercih edilebiliyor. Ancak bahsedilen bu kumaşlar kolay bir şekilde temizlenmediği için mikro organizma barındırabilir. Şönil kumaşların çok daha sık doku sayesinde oldukça kullanışlı olduğu söylenebilir. Özellikle çocuklu aileler daha çok tercih etmelidir. Pamuklu ve polyester olmak üzere iki farklı şekli vardır. Kaliteli bir şönil döşeme aranıyorsa mutlaka pamuk tercih edilmelidir.
Keten olan kumaşlar da son zamanlarda en çok tercih edilenlerden biridir. Modern dekorasyon uygulamasıyla beraber dayanıklı olması da önemlidir. Aynı zamanda bu kumaşlar kolay temizlenebilir ve terletmez yapısına sahiptir. Döşemelik kumaş fiyatları tamamen tercih edilen kumaşın türüne, boyutuna ve rengine göre değişir.
Cevap 1: Genellikle mobilya, otomotiv, iç mekan ve döşeme gibi alanlarda kullanılan kumaşlardır. Genellikle dayanıklı, aşınmaya karşı dirençli ve estetik bir görünüme sahip olan kumaşlardır.
Cevap 2: Terletme özellikleri, kullanılan malzeme, dokuma şekli ve kalitesine bağlıdır. Ancak genel olarak döşemelik kumaşlar doğrudan cilt teması olmadığı için terletme yapmazlar.
Cevap 3: Genellikle mobilya ve otomotiv gibi alanlarda kullanılır. Kaplama süreci, öncelikle yüzeyin hazırlanması, kumaşın kesilmesi, yapıştırıcı veya zımba gibi yöntemlerle kumaşın sabitlenmesi ve son olarak gerektiğinde dikiş işlemlerini içerir.
Cevap 4: Mobilya, otomotiv, iç mekan, döşeme ve dekorasyon gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. Koltuk, sandalye, yatak, araba koltuğu, perde gibi birçok farklı üründe döşemelik kumaş kaplaması kullanılabilir.