
İçindekiler
Bireylerde alkol ve obezite ile ortaya çıkan karaciğer yağlanması hepatosit adı verilen hücrenin karaciğerde birikmesidir. Belirtileri asemptomatik olmakla birlikte dengeli yaşam ile bu sorun ortadan kalkar.
Karaciğer yağlanmasının çok farklı nedenleri olmakla beraber günümüzde teknolojinin getirdiği hareketsiz yaşam ve beraberinde gelişen toplumsal bunalımlar sonucunda alkol tüketiminin insana zarar verecek boyutlara ulaşmasıyla karaciğer yağlanması tanısı konulan hasta bir hayli artmıştır. Yaşantısının bu doğrultuda oldu kanaatine varan bireyler bu konuda yazımızda bulunan hastalık belirtilerini titizlikle inceleyerek doktora danışmalıdır. Hayatı nispeten bu doğrultuda olmayan bireylerse bu sorundan korunmak adına yaşamlarına yön verir. Sahip olduğumuz ya da gelecekte sahip olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığımız hastalığı iyice tanımalıyız. Böylelikle karaciğer yağlanması konusunda bilgi sahibi olarak, hastalığın ileri evlere geçmeden teşhisi, bunun da ötesinde hastalığı önleyerek bir çok zarardan korunmuş oluruz.
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğerin yapısındaki ana eleman hepatosit adı verilen hücredir. Bir başka deyişle karaciğer hücresidir. Karaciğer yağlanmasınasahip hasta bireylerde karaciğerdeki yağ damlacık şeklinde karaciğer hücresindeki (hepatosit) sitoplazmada toplanarak birikmektedir. Normal şartlar içerisinde bu birikme durumu meydana gelmez. Sağlıklı bir karaciğer bünyesinde yer alan hepatositlerin ancak %5 gibi küçük bir rakamda bahsi geçen yağ damlacıkları olur. Bu verinin üzerinde bir durum söz konusu olduğunda kişiye karaciğer yağlanmasıveya yağlı karaciğer tanısı konur. Bireylerdeki bu hastalık, kişinin kendisindeki belirtilerin gözlenir olması, yüzdelik dilimdeki rakamın yani karaciğerde yağlanma oranı %30 ve ondan büyük olması durumundadır. Ancak bu belirtiler hastane ortamındaki verilerle meydana çıkar. Sıklıkla uzman olamayan bireyler bunu fark edemezler Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir? Nasıl anlarız? Neden kaynaklanır?


Karaciğer Yağlanması Neden Kaynaklanır?
Karaciğer yağlanması neden kaynaklanır sorusunun yanıtını iki ana etkenle ayrıştırarak açıklamak mümkündür. Alkol ile ilişkilendirilen ve alkolden bağımsız olarak gelişen sebepler sonucunda gerçekleşen hastalık diyebiliriz. Alkol tüketen bireylerde buna istinaden karaciğer yağlanması ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında alkol tüketmeyen bireylerde ortaya çıkmasında ana faktörlerden biri obezitedir. Ayrıca kanın içinde aşırı derecede kan şekeri olması, insüline karşı direnç, kolesterolün olması gerekenden fazla yüksek olması, trigliserit vb. etkenlerdir. Sebepler arasında aşırı alkol tüketimi oransal açıdan ilk sırayı alır. Bununla birlikte seyrek olsa da kalıtsal faktörler yer alır. Süreci kısaca açıklamak gerekirse, vücudumuz yüksek derece yağ üretimi gerçekleştirdiği durumda, yahut üretilmiş olan yağ hücrelerini verimli bir şekilde kullanamadığı takdirde karaciğer yağlanmaları meydana gelir.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer yağlanmasının belirtileribahsettiğimiz üzere genellikle hastalık bireyin gözlemleme şansı bulunmayan asemptomatik bir rahatsızlıktır. Alanında uzman doktorların şüphelenmesiyle tanı koymak için hasta tahlil verir. Rahatsızlık evresinin olumsuz manada değişmesiyle ilaç kullanmayı gerektirmeyecek ağrılar vücudun o bölümünde baskı hissettirir. Karaciğer yağlanması belirtileri gözle görülür biçimde ancak cilt üzerinde meydana gelen değişimlerle, ek olarak aşırı halsizlikle semptomlar tespit edilebilir hale gelir.
- Ciltte kaşıntı
- Kaşıntı sonucunda kızarıklıklar
- Cildin pul pul olması
Bunun yanında karaciğeryağlanmasınınileri bir evresinde meydana gelen siroz hastalığının belirtilerini aktarmak faydalı olacaktır.
- İştahsızlık hali
- Bitkinlik
- Karında ağrı hissetmek
- Kilo kaybetmek
- Mide bulantısı beraberinde kusmak
- Karnın şiş olması
- Burnun kanaması
- Erkeklerde meme büyümesi
- Cildin sarı hal alması
Karaciğer Yağlanması Nasıl Önlenir?
Birçok hastalık gibi karaciğeryağlanmasıda birey için sorun teşkil ettiğinde çeşitli geri dönülemez sonuçlar meydana getirebilmektedir. Dolayısıyla bireylerin bu hastalıklardan korunması öncelikli konumda olmalıdır. Karaciğer yağlanması nasıl önlenir? Karaciğeryağlanması basit ve uygulanabilir yaşam tarzıyla önlenebilir. Gün içinde yarım saat kadar yürüyüş yapılmalıdır fakat bu yürüyüş tempolu olmalıdır. Beraberinde kasları çalıştıran hareketler de yapılmalıdır. Marketlerde bulunan içinde rafta kalma süresini uzun tutmaya çalışan koruyucuların yer aldığı ürünlerden mümkün olduğunca uzak durun. Metabolizmayı dengeli hale getirmeye yardımcı yeme düzeni oldukça önemlidir. Bunun için Akdeniz tipi diyet uygun olur Balık, sebze zeytinyağı kullanımına önem gösterilmelidir. Birkaç yaşama dokunuş sonrası bireyler karaciğer yağlanması hastalığını yenmiş olur.
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?
Karaciğeryağlanması tanısı konduğu takdirde de benzer öneriler karşımıza çıkar. Kişinin kilo problemi varsa, kilo verilerek beraberinde bahsetmiş olduğumuz Akdeniz tipi beslenme uygulanırsa, dengeli düzenli bol bol vücudu zinde tutacak egzersizle durum daha iyiye gidecektir. Bunun yanında gün içinde az miktarda kahve tüketimi yararlı olabilmektedir. Uzman desteği ile karaciğer yağlanması hastalığına sahip bireyler sağlıklarına kavuşmak adına gerekli adımları atmış olacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN