0 506 172 80 96
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Hepatit B Aşısı Yaşı Nedir?

28 Mart 2023
158 kez görüntülendi
Hepatit B Aşısı Yaşı Nedir?

Hepatit B aşısı yaşı nedir sorusuna net bir sayı söylenememektedir. Hepatit B bebeklik döneminde de yetişkinlik döneminde de uygulanabilmektedir. Bebeklerde belli bir zaman diliminde yapılırken, yetişkinlerde bu durum değişiklik gösterir. Hepatit B aşısı en geç ne zaman yapılmaktadır diye sorulursa, bebeklerde doğduktan ilk 24 saat ve 72 saat aralığında ilk dozun uygulanabileceği söylenir. İkinci doz bebek 1 aylık olduğu vakit, üçüncü doz ise bebek 6 aylık olduğunda uygulanır.

Yetişkinlerde ise aşıya reaksiyon gösterecek alerjisi bulunmayan kişilere ilk doz uygulanır. İkinci dozun uygulanması için bir ay beklenmesi gerekmektedir. Bir ay sonra ikinci doz uygulanır ve bu aşıdan beş ay sonra üçüncü doz uygulanmaktadır.

Hepatit B aşısı Ömür Boyu Korur Mu?        

Vakitlice ve geciktirilmeden uygulanan Hepatit B aşısı, kişilerde aşı sonrası antikor oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu antikorlar sayesinde kişi, ömür boyu Hepatit B hastalığından ve Delta hepatit hastalığından korunmaktadır.

Hepatit B Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?

Hepatit B aşısı yapılmadığı takdirde, Hepatit B hastalığının kronik hâle geldiği kişilerin vücudunda ciddi hasarlar gerçekleşir. Karaciğer kanserinden siroza kadar birçok rahatsızlığa sebebiyet veren bu hastalık, kişinin hayatını tehlikeye atarak ölüme bile yol açar. Hepatit B aşısı gecikirse ne olur sorusuna, aşının yan etkilerini gösterebileceği söylenmektedir. Bebeklerde ve yetişkinlerde belli bir düzen içerisinde, 3 doz hâlinde aşı uygulanmaktadır. Her doz vakti gelince yapılması gerekir ve geciktirilmemelidir. Bu şekilde yapılan aşıdan verim alınır.

Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılmalı?

Birçok hastalıktan koruyan Hepatit B aşısını her yaştan bireyin yaptırabileceği söylenir. Doğan bebeklere belli aralıklarla Hepatit B aşısı uygulanırken, 16 yaş üstü gençlere, kronik böbrek hastalarına, sağlık personellerine, hemodiyaliz hastalarına, 60 yaşın altında bulunan şeker hastalarına, HIV enfeksiyonuna sahip bireylere, hemofili hastalarına, kronik karaciğer hastalarına, damar yolu ile ilaç kullanan bireylere de uygulanmaktadır.

Hepatit B Aşısı Yaşı Her Zaman Yapılır Mı?

Aşı yetişkinlerde reaksiyon gösterecek alerjisi bulunmayan herkese uygulanırken, ergen bireylerde 16 yaşın üstünde olmasına dikkat edilmektedir. Hepatit B aşısı yetişkinlere neden yapılmaktadır sorusuna kısaca vücutta oluşma ihtimali olan virüslerden hastalıklardan korunma amacıyla yapılmaktadır cevabı verilmektedir. Aşı özellikle de bireyi karaciğerinde oluşacak olan virüslerin yol açabileceği hastalıklardan korumaktadır.

Hepatit B Aşısı

Hepatit B Aşısı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Aşı yapıldıktan sonra kişinin vücudunda antikor oluşmaktadır. Aşı olup olmadığını anlamak için HBsAB testi yapılmaktadır. Bu teste göre aşı olup olunmadığı ortaya çıkar. Eğer aşı yapılmamışsa derhal yaptırılmalıdır. Evlere hastanelerden daha yakın mesafelerde bulunan sağlık ocakları olduğundan, sağlık ocağında Hepatit B aşısı yapılıyor mu sorusu sorulabilir. Hepatit B aşısı sağlık ocaklarında ve hastanelerde yapılmaktadır. Hatta bazı eczaneler bile bu aşıyı uygulamaktadır.

Hepatit B Aşısının Zararları Var Mı?

Hepatit B aşısının zararları yoktur. Aksine yararları vardır. Ancak aşı olunduktan sonra kişinin vücudunda bazı yan etkiler görülmektedir. Bu yan etkiler; kızarıklık, kronik yorgunluk, romatizma, kan hastalıkları, göz bozuklukları, alerjik reaksiyonlar, ağrı, ateş yüksekliği, şişlik şeklindedir.

Hepatit B Nereden Bulaşır?

Hepatit B virüsü insandan insana bulaşmaktadır. Bireyden başka bir bireye kan ürünleri, kan yahut enfekte olmuş vücut sıvıları sebebiyle bulaşabilmektedir. Uyuşturucu ilaç kullanma, korunmasız cinsel ilişkiye girme gibi başka bulaşma yolları da mevcuttur. Bu hastalık hakkında en çok merak edilenler arasında Hepatit b geçici midir sorusu da vardır. Uygun tedavi uygulandığı vakit bu hastalığın tedavisi mümkündir.

Hepatit B Aşısı Ne Zaman Zorunlu Oldu?

Aşı Türkiye Cumhuriyeti’nde 1998 senesinde aşılama programına dahil edilerek, doğumdan itibaren zorunlu olmuştur. Hepatit B aşısı yaşı nedir ve kaç yaşına kadar yapılır sorusuna cevap olarak belli bir yaş belirtilmeksizin, alerjik reaksiyon göstermeyen herkesin yaptırabileceği söylenebilir.

Gebelik Testi Yanlış Pozitif Sonuç Verir Mi?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?