
İçindekiler
Gıda güvenliğinde röntgen muayenesinin dezavantajları arasında besinlere zarar verme durumu hiçbir şekilde yoktur.
Gıda güvenliğinde röntgen muayenesinin dezavantajlarından ikisi X-ray kontrol sistemlerinin, nispeten yüksek maliyetler ve X-ışınları üretebilen yüksek voltajlı güç kaynaklarına ihtiyaç duyma gibi bazı dezavantajları vardır. Ayrıca, gıdaların ışınlanma olasılığı gibi tüketiciler tarafından dezavantaj olarak algılanan yönler vardır. Gerçekte, muayene amacıyla kullanılan radyasyon miktarı, ışınlama için kullanılandan önemli ölçüde düşüktür. Gıdaların güvenliği, kalitesi ve besin değerleri üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.
Gıdalara Radyasyon Ulaşır Mı?
Operatörlerin tehlikeli radyasyon seviyelerine maruz kalabileceği endişesi var. Gerçekte, normal koşullarda, bir operatörün X-ray kontrol sistemleri ile yakın temas halinde maruz kaldığı radyasyon seviyeleri, doğal radyasyon ile bir yılda alınan radyasyon seviyelerinden daha düşüktür.
X-ray incelemesi yoluyla tespit edilmesi zor olan bir dizi kirletici vardır. Çünkü ikincisinin kirleticileri tespit etme yeteneği doğrudan kirleticinin ve ürünün yoğunluğu ile ilgilidir. Zor tespit edilen kirleticiler arasında saç, kağıt ve karton, düşük yoğunluklu plastikler ve taş, ip, tahta ve kıkırdak gibi yumuşak kemik dokuları bulunur. Tüm bu tür kirleticileri daha iyi tanımlamak için kullanılan diğer inceleme ve kontrol sistemleridir.


Nasıl Sonuç Alınabilir?
Gıda endüstrisinde kalite kontrolün büyük bir kısmı X-ray teknolojisi ile fiziksel kusurların ve kirleticilerin tespiti ile gerçekleştirilmektedir. Bir yandan teknolojik gelişmeler X-ray kontrol sistemlerini daha kolay kullanımlı, güvenilir ve kaliteli hale getirmiştir. Öte yandan, ne yazık ki, bu cihazlar hala pahalıdır. Bununla birlikte, bu alandaki sürekli gelişmeler, gıda endüstrisinde denetim için X-ışınlarının kullanımının genişlemesine olanak sağlayacaktır.
Röntgen Ekipmanları Neden Önemlidirler?
Bu ekipmanın kullanımının önemli olmasının nedeni açıktır. Metal dedektörleri gibi diğer ekipmanlar yalnızca metalleri algılayabilir. X-ışınları ile ise, gıdaya yabancı tüm malzemeleri, herhangi bir materyali tanımlamak ve sonuç olarak ürünü atmak mümkündür.
Bir kontaminantın ne olabileceğini ve kontaminasyonun nerede meydana gelebileceğini anlamakla başlar. Bütün bunlar şu şekilde özetlenebilir:
- İster gıda ister ambalaj olsun, hammadde veya ürünlerle ilgisi olmayan malzemeler.
- Tarımdan gelen malzemeler. yabani otlar.
- Depolama ve üretim sırasında ekipmanlardan, operatörlerden, zararlılardan kaynaklanan malzemeler.
- Sevkiyatların rastgele olması durumunda teşhir edilen ürünler için kontaminasyon olasılığı röntgenle gıda güvenliği tespiti sağlar.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN