
Kadın yada erkek herkesin hayali, PRP tedavisi ile hep genç kalan bir cilde sahip olmaktır. Peki bu mümkün müdür? PRP uygulaması ile neden olmasın demek mümkündür. Peki PRP tedavisi nedir?
PRP tedavisi, açılımı platelet rich plasma olan, en basit tanımıyla, kişinin kendi kanından alınan plazma sayesinde yavaşlama durumu olan hücrelerinin yenilenmesini sağlayan uygulamaya verilen addır. Uygulama ile saç dökülmeleri, ortopedik sorunlar ve en önemlisi cildi gençleştirmeye yönelik tedaviler sağlanabilmektedir. PRP nedir sorusunu biraz daha detaylı tanımlarsak; PRP, vücuttan alınan az miktardan kan, yapılan özel bir işlem sayesinde plazmadan ayrıştırılıp, tekrar kişinin vücuduna enjeksiyon ile iade edilmesi uygulamasına denmektedir. Ancak bu uygulamada yapılan işlemle elde edilen plazma hücreler, çok zengindir ve vücuda kattıkları temel katkı, kanı pıhtılaştırmak ve yara iyileştirmelerinde büyük rol oynamaktır. Bu yöntem sayesinde cildi gençleştirmek ve yenilemek mümkün olabilmektedir. Peki PRP hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
PRP Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Başrolde platelet hücrelerinin olduğu PRP uygulaması birçok tıp branşında kullanılmıştır. PRP; tendon sorunlarından, tendinitlere, diyabetten, varis nedenli bacak yaralarına, yara iyileşme dönemlerinden, dişle ilgili implant işlemlerine kadar birçok farklı alanda tedavi amaçlı kullanılan bir uygulamadır. Bunlara ek olarak; diz kireçlenmesi, omuz ağrıları, kalça eklem kireçlenmeleri, bilek burkulmaları, topuk dikeni, çapraz bağ yaralanmaları, kulunç ağrıları gibi sorunlarda da PRP tedavisi uygulanmaktadır.
Yaş ve yaşam şartları ile deride yaşlanma net bir şekilde olmaktadır. Bundan dolayı derideki kırışıklık ve sarkmalar artar, elastikiyetinde azalma olur. Lakin bunların nedeni olan şey ise derideki kollajen ve liflerdeki azalmalardır. PRP’nin en önemli amacı Antiaging’dir ve dolayısıyla elastin lif ve kollajen yapımına destek vermektedir. 2-4 hafta aralığında 3-4 seans yapılan PRP tedavisi ile yabancı madde olmadan doğal bir şekilde gençleşme işlemi yapılıyor. Bu bilgiler doğrultusunda akla gelen soru ise; PRP uygulaması nasıl yapılır?
PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?
Özellikle PRP tedavisi mutlak suretle uzman olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır. İlk olarak yapılan işlem; hastadan alınan kan steril olan içi jel özel bir tüpe konur. Santrifüje içindeki kan dolu tüpteki maddeler ayrışmaya başlar. Bu durum 5-8 dakika içinde gerçekleşir. Böylelikle plazma kısmı ayrışmış oluyor. Sonuçta oluşan karışım, ihtiyaç olan alana enjeksiyon ile uygulanır. PRP 3-4 seans yapılıyor. Bu seanslar 2-4 hafta aralığında yapılmalıdır. Ancak bu seanslarda yapılan işlem, kişinin gereksinimine uygun şekilde mezoterapi ile birleştirilip uygulanmalıdır. Kür tamamlanmasını takiben, işlem yılda 1-2 seans şeklinde devamlı hale getirilmelidir.
PRP Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?
Bilinmelidir ki her tedavinin ve yararlı uygulamanın mutlak suretle, bazı ufak tefek yan etkileri olmaktadır. Hatta kişiye ve bünyeye göre değişen ufak tefekten daha büyük yan etkileri de olabilmektedir. Özellikle PRP tedavisinin yan etkileri dendiğinde şunu söylemek gerekir; PRP uygulamasının enjeksiyon ile yapıldığı vücut bölgesinde ufak ağrı, morarma ve şişlikler olabilmektedir. Enfeksiyona dönmemesi içinde bölgenin steril tutulması oldukça önemlidir. Ancak bilinmelidir ki bu yan etkiler çok sık, hastaların karşısına çıkmaz. Oysa bunun en büyük nedeni de kişinin kendi hücreleriyle işlem yapılmasıdır. Zaten temel olarak PRP tedavisi; kanser geçmişi olanlara, kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlar alanlara, farklı kan ile ilgili rahatsızlıkları olanlara, PRP yapılması gereken bölgede enfeksiyon yada iltihap olanlara, hamile veya çocuk emziren kadınlara asla yapılmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir konuda PRP tedavisi sonrası güneşe çok fazla çıkmamaktır.
Obezite Cerrahisi makalemiz de ilginizi çekecektir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN