
Demir eksikliği ve vitamin eksikliği sonucunda bebeklerde kansızlık olur. Doğru beslenme düzeni ve ilaç kullanımı ile tedavisi olur.
Bebeklerde kansızlık görülmesinin başlıca sebepleri demir ve vitamin eksikliğidir. Vitamin B12 ve folik asit yetersizliği de kansızlığı ortaya çıkarır. Kansızlık, kırmızı kan hücrelerinde yeterli düzeyde hemoglobin olmadığını gösteren bir hastalıktır. Her yaş grubunda görülmesi mümkündür.
Küçük Bebeklerde Kansızlık için Ne Yapılmalı?
Genellikle kansızlık, farklı belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Bebeğinizde kansızlık olduğunu anlayabileceğiniz birçok belirtisi vardır. Bebeklerde kansızlık belirtileri şunlardır;
- Nefes darlığı
- İştahsızlık
- Sürekli ağlama
- Çabuk yorulma
- El ve ayak şişmesi
- Çarpıntı
- Solgun görünme
- Huzursuzluk
Bu belirtiler her zaman kansızlık olduğunu göstermez ancak farklı hastalıkların da habercisi olabileceği için kısa süre içerisinde sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Bebeğinize kansızlık teşhisi konduğunda uzman hekimlerden beslenme düzeni ve ilaç kullanımı konusunda tavsiyeler almalısınız.
Bebeklere kansızlık için genellikle şurup veya damla formunda ilaçlar verilmektedir. İlaç tedavisi ile demir oranının yükseltilmesi hedeflenir. İlaçlarını düzenli olarak vermeli, doktor tavsiyesi ile bırakmalısınız.
Özellikle ilaç tedavisi ile birlikte dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri beslenme düzenidir. Genellikle sağlıklı beslenme, birçok hastalığı aşmak için oldukça önemlidir. Kırmızı et, kuru meyve, yeşil yapraklı sebzeler gibi demir eksikliğine iyi geldiği bilinen besinleri bebeğinize sıklıkla yedirmelisiniz.
Kansızlık Bebeklerde Uykusuzluk Yapar Mı?
Kansızlığın bebeklerde doğrudan uykusuzluk yaptığı söylenemez. Ancak hastalığın belirtilerinden dolayı huzursuz olan bebekler, uyumakta güçlük çeker. Hastalığın ilerlemesi ile huzursuzluk, sürekli ağlama belirtilerini görmeye başlarsınız.
Özellikle çarpıntı, nefes darlığı ve çabuk yorulma, hastalığın belirtileri arasındadır. Genellikle bu belirtiler devam ederken bebeğiniz rahat uyuyamayacağı için uykusunun bölündüğünü görebilirsiniz. İlaç tedavisi ve doğru beslenme ile 3-4 ay içerisinde tedavi edilmesi mümkündür.
Küçük Çocuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Genellikle bebeklerde kansızlık ilk 6 ay içerisinde olur ve sadece anne sütü ile besleyin. 6 aydan büyük olan bebeklere ek gıdalar verebilirsiniz. Katı gıdalarla beslenen çocuklara demir eksikliğine iyi gelen besinlerin ağırlıkta olduğu bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.
Kansızlığa ne iyi gelir; kansızlığa, demir oranı yüksek olan besinleri tüketmek iyi gelir. Bu besinler; pekmez, kırmızı et, bakliyat, kuru meyve, balık ve karaciğerdir. Günlük alması gereken kalori miktarına oranla, çocuğunuza bu besinleri kullanarak yemek yapabilirsiniz.
Kansız Bebeklere Ne Yedirmeli?
Özellikle bebeklerde demir ve B12 vitamininin eksik olması, tedavi edilmemesi halinde kansızlık hastalığına neden olur. Kansızlık ortaya çıktığında, bebeğinizin daha sık ağladığını, huzursuz olduğunu ve nefes almakta zorlandığını görebilirsiniz. Belirtilerini fark ettiğinizde öncelikle uzman bir hekime görünmeniz gerekir.
Bebeklerin kansızlık hastalığını atlatması için demir takviyesi içeren damla veya şuruplar verilmektedir. Bu ilaçlar ortalama 3 ay kadar kullanılır. İlaç kullanımı ile birlikte bebeğinize vereceğiniz besinlerle kansızlığı kısa sürede atlatmasını sağlayabilirsiniz. Demir eksikliği için önerilen besinler şunlardır;
- Kırmızı et
- Kuru meyve
- Pekmez
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuruyemiş
- Yulaf
- Soya sütü
- Karaciğer
Bebeklerde Kansızlık Ne Zaman Geçer?
Özellikle kansızlık, demir eksikliğinden dolayı ortaya çıktığı için ilaçlarla demir depolarının dolması sağlayın. Bu süre ortalama 3 aydır. Uzman hekimin önerdiği damla ve ilaçları, 3 ay kullanın. İlaç kullanımı ardından yeniden doktor kontrolüne gidin ve bebeğin kan değerlerine baktırın.
Bebeklerde kansızlık tedavisi için ilaç kullanımı ile birlikte ek gıdalar verebilirsiniz. 6 aydan büyük olan bebeklere, az miktarda pekmez verin. Katı gıdalarla beslenen küçük çocuklara kuruyemiş, kuru meyveler, sebze ve kırmızı et tüketmesini sağlayın.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN